Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Ευχούληδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Ευχούληδες
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΜάικ Μίτσελ[1][2][3]
ΠαραγωγήΤζίνα Σάι
Βασισμένο σεtroll doll
Ηθοποιοί φωνήςΆννα Κέντρικ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Τζέισον Σουόρτσμαν και Κλόι Γκρέις Μορέτζ
ΜουσικήΚρίστοφ Μπεκ
ΦωτογραφίαΓιονγκ Ντακ Τζουν
ΜοντάζΤζούλι Ρότζερς
Εταιρεία παραγωγήςDreamworks Animation
Διανομή20th Century Fox και InterCom[4]
Πρώτη προβολή4  Νοεμβρίου 2016 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[1][3][5], 20  Οκτωβρίου 2016 (Γερμανία)[6][7], 2  Νοεμβρίου 2016 (Αίγυπτος)[8] και 27  Οκτωβρίου 2016 (Ουγγαρία)[4]
Διάρκεια88 λεπτά και 92 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Ευχούληδες (αγγλικά: Trolls) είναι Αμερικανική κωμική ταινία κινουμένου σχεδίου του 2016, παραγωγής Dreamworks και διανομής της 20th Century Fox, βασισμένη στις κούκλες Good Luck Trolls που δημιούργησε ο Thomas Dam. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τους Mike Mitchell και Walth Dohrn. Το σενάριο επιμελήθηκε η συγγραφική ομάδα των Jonathan Aibel και και Glenn Berger με βάση την ιστορία της Erica Rivinoja.[9] Πρωταγωνιστούν οι φωνές των Anna Kendrick, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Russell Brand, James Corden, John Cleese και Gwen Stefani στην πρωτότυπη εκδοχή. Η ταινία ακολουθεί τα τρολς Πόπι και Κλωνάρης που κάνουν ένα ταξίδι προκειμένου να σώσουν τους φίλους και το χωριό τους από τα Μπέργκενς, γιγάντια πλάσματα που τρώνε τα τρολς για να είναι ευτυχισμένα.

Οι Ευχούληδες έκαναν πρεμιέρα στο BFI London Film Festival στις 8 Οκτωβρίου 2016[10] και κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 4 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς από την 20th Fox Century.[11] Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές και απέσπασε 347 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έναντι 125 εκατομμυρίων δολαρίων προϋπολογισμού. Έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το "Can't Stop the Feeling!"

Τα τρολς είναι μικρά, πολύχρωμα, διαρκώς χαρούμενα πλάσματα που τους αρέσει να τραγουδούν, να χορεύουν και να αγκαλιάζονται όλη μέρα. Τους ανακαλύπτουν τα Μπέργκενς, μεγάλα, αποτρόπαια και άθλια πλάσματα που πιστεύουν ότι μπορούν να νιώσουν ευτυχισμένοι μόνο με την κατανάλωση ενός τρολ. Τα Μπέργκενς φυλακίζουν τα Τρολ σε ένα δέντρο σε κλουβί και τα τρώνε κάθε χρόνο σε μια ειδική περίσταση που ονομάζεται Ευχουλιάδα. Τη χρονιά που ο πρίγκιπας των Μπέργκενς Γκρίστλ Τζούνιορ, γιος του Βασιλιά Γκρίστλ, πρόκειται να φάει το πρώτο του τρολ, η σεφ που είναι υπεύθυνη για την τελετή ανακαλύπτει ότι ο αρχηγός των τρολς, ο Βασιλιάς Πέπι, έχει δραπετεύσει με την κόρη του, πριγκίπισσα Πόπι. , και τα υπόλοιπα τρολς. Ο Βασιλιάς Γκρίστλ διώχνει τη σεφ από την πόλη των Μπέργκενς και εκείνη ορκίζεται να βρει τα τρολς, σχεδιάζοντας να ανατρέψει τον βασιλιά ως εκδίκηση.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η ενήλικη Πόπι οργανώνει ένα γιγαντιαίο πάρτι για να γιορτάσει την επέτειο της απόδρασής τους. Ένα σοβαρό, γκρίζο τρολ με το όνομα Κλωνάρης προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να εκθέσει το σπίτι τους, αλλά όλοι τον αγνοούν. Οι προειδοποιήσεις του γίνονται αληθινές όταν η σεφ εντοπίζει το ζωντανό, δυνατό και ορατό πάρτι των τρολς και απαγάγει τους φίλους της Πόπι, συμπεριλαμβανομένου του κρυφού της πόθου, ενός «ζεν» τρολ που ονομάζεται Ρυάκης. Ενώ τα υπόλοιπα Trolls βρίσκουν καταφύγιο στο καταφύγιο επιβίωσης του Κλωνάρη, ο οποίος τους το επιτρέπει απρόθυμα, η Πόπι ξεκινά μόνη της για να σώσει τους φίλους της. Μπαίνει σε πολλές δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις και τελικά σώζεται από τον Κλωνάρη, ο οποίος πιστεύει ότι η αναζήτηση της είναι χαμένη υπόθεση και την ακολουθεί απρόθυμα μόνο για να ξεφύγει από το γεμάτο καταφύγιο του.

Αφού φτάσουν στην πόλη των Μπέργκενς, η Πόπι και ο Κλωνάρης μπαίνουν κρυφά στο κάστρο του πλέον βασιλιά Γκρίστλ Τζούνιορ και βλέπουν την σεφ να του σερβίρει τον Ρυάκη. Ο Γκρίστλ φαίνεται να τρώει τον Ρυάκη, αλλά η Πόπι εξακολουθεί να ελπίζει ότι είναι ζωντανός. Βρίσκει τα υπόλοιπα τρολς να φυλάσσονται από μια νεαρή καμαριέρα του παλατιού που ονομάζεται Μπρίτζετ. Αφού μαθαίνουν ότι η Μπρίτζετ είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Γκριστλ, η Πόπι και τα τρολς συμφωνούν να τη βοηθήσουν να βγει ραντεβού μαζί του με αντάλλαγμα τη βοήθειά της για να εξακριβώσει αν ο Ρυάκης είναι ζωντανός. Όταν ο Κλωνάρης αρνείται να τραγουδήσει μαζί με τους υπόλοιπους στο μουσικό νούμερο που ακολουθεί, αυτός και η Πόπι μαλώνουν και αποκαλύπτει ότι αρνήθηκε να τραγουδήσει από το συμβάν που συνέβη πριν από πολλά χρόνια. Εκείνη την ημέρα, το τραγούδι του μικρού Κλωνάρη τράβηξε την προσοχή της σεφ των Μπέργκενς, η οποία βρήκε το σπίτι του. Η γιαγιά του, σε μία προσπάθεια να τον σώσει, πιάστηκε από τη σεφ και θυσιάστηκε για να τον σώσει. Αυτό τον έκανε να χάσει την ευτυχία του και το χρώμα του και να γίνει γκρι. Νιώθοντας ενσυναίσθηση, η Πόπι, οι φίλοι της και η Μπρίτζετ παρηγορούν τον Κλωνάρη με μια αγκαλιά.

Τα τρολς μεταμφιέζουν την Μπρίτζετ ως Λαίδη Λάμψη Σπίθα και αυτή και ο Γκρίστλ βγαίνουν ραντεβού σε ένα παγοδρόμιο-arcade εστιατόριο. Η Πόπι εντοπίζει τον Πυάκι να κρατείται αιχμάλωτος μέσα σε ένα κόσμημα στο μανδύα του Γκρίστλ και μετά το ραντεβού, τα τρολς μπαίνουν κρυφά στο δωμάτιο του Γκρίστλ για να τον ελευθερώσουν, αλλά ανακαλύπτουν ότι το κόσμημα είναι άδειο. Η σεφ τους αιχμαλωτίζει ξανά, και η Πόπι τρομοκρατείται όταν μαθαίνει ότι ο Ρυάκι, με αντάλλαγμα τη ζωή του, τους πρόδωσε στην σεφ. Στη συνέχεια Ο Ρυάκης κλέβει το κουδούνι της Πόπι και αργότερα το χρησιμοποιεί για να καλέσει τα υπόλοιπα troτρολς, τα οποία η σεφ πιάνει και τοποθετεί σε μια κατσαρόλα για να τους σερβίρουν στη γιορτή. Πληγωμένη που η καψούρα της δεν ήταν παρά ένας δειλός προδότης, η Πόπι και τα άλλα τρολς πέφτουν σε απόγνωση και γκριζάρουν.

Σε μια στιγμή συμπόνιας, ο Κλωνάρης τραγουδάει για να φτιάξει το κέφι της Πόπι. Αυτό επαναφέρει με επιτυχία τόσο τα δικά τους όσο και τα χρώματα των υπόλοιπων τρολς. Η Μπρίτζετ τους απελευθερώνει κρυφά από την κατσαρόλα όταν η σεφ δεν κοιτάζει, αλλά η Πόπι αρνείται να την αφήσει να αναλάβει την ευθύνη. Τα τρολς επιστρέφουν στην πόλη των Μπέργκενς και τους αποκαλύπτουν ότι η Μπρίτζετ ήταν στην πραγματικότητα η Λαίδη Λάμψη Σπίθα και ότι εκείνη και ο Γκριστλ είναι ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι ο ένας πλάι στον άλλον, δείχνοντας στους Μπέργκενς ότι και αυτοί μπορούν να βρουν την ευτυχία μέσα τους. Ως αποτέλεσμα, η χαρά επέρχεται στην πόλη των Μπέργκενς. Τα τρολς και τα Μπέργκενς τελειώνουν τη διαμάχη τους. Ωστόσο, η σεφ αρνείται να δεχτεί την ειρήνη και αυτή και ο Ρυάκης εκδιώχνονται από την πόλη των Μπέργκενς στο δάσος μέσω ενός φλεγόμενου καροτσιού σερβιρίσματος από ένα καλά στοχευμένο κουτάλι που πέταξε η Μπρίτζετ. Ο Βασιλιάς Πέπι επιτρέπει στην Πόπι να γίνει Βασίλισσα των τρολς και αρχίζει μια φιλία με τον Μπραντς καθώς μοιράζονται μια αγκαλιά.

Σε μια σκηνή στη μέση των τίτλων τέλους, η σεφ και ο Ρυάκης βρίσκονται στην κορυφή ενός λόφου, όπου η σεφ προσπαθεί να φάει τον Ρυάκη. Ωστόσο, ο λόφος, που στην πραγματικότητα είναι ένα τέρας, τους τρώει.

Ηθοποιός φωνής Ρόλος
Πηνελόπη Σκαλκώτου Πόπη, Κούκι Σούγκαρλοφ
Φοίβος Ριμένας Κλωνάρης
Απόστολος Ψυχράμης Λελέκης
Στεφανία Φιλιάδη Μπρίτζετ
Βίνα Παπαδοπούλου Σεφ
Δημήτρης Μαρίζας Πρίγκιπας Γκρίστλ
Παναγιώτης Αποστολόπουλος Ρυάκης
Αλεξάνδρα Λέρτα DJ Σούκι, Σενίλ, Μόξι Δροσοσταλίδα, Μάντι Αστρόζα
Βασίλης Μήλιος Βασιλιάς Γκρίστλ, Άσπεν Χέιτζ, Φρουρός Μπέργκενς, Ντάριους, Καπετάν Αστροπελέκης
Χάρης Μπόσινας Τεράστιος
Κώστας Αποστολίδης Βασιλιάς Πέπι
Αντιγόνη Ψυχράμη Σατέν, Χάρπερ, Γιαγιά Ροζουλίνα
Άγγελος Λιάγκος Γκάι Ντάιαμοντ
Πέτρος Δαμουλής Μινιόν
Θανάσης Κουρλαμπάς Σαλιάρας, Σύννεφος
Κωνσταντής Μαυριάς Μικρός Κλωνάρης
Αριάδνη Νικολάτου Μικρή Πόπι
  1. 1,0 1,1 www.imdb.com/title/tt1679335/. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2016.
  2. www.filmaffinity.com/en/film516553.html. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 www.bcdb.com/bcdb/cartoon.cgi?film=144845. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  5. www.metacritic.com/movie/trolls. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2016.
  6. (Γερμανικά) Kinopolis. www.mathaeser.de/mm/film/B0554000012PLXMQDD.php. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2016.
  7. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1679335/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 17  Αυγούστου 2016.
  8. (Αγγλικά) elCinema.com. www.elcinema.com/en/work/2037401/released. Ανακτήθηκε στις 25  Φεβρουαρίου 2017.
  9. Inc, DreamWorks Animation SKG. «New Distributor Twentieth Century Fox Unveils DreamWorks Animation's Release Slate Through 2016». www.prnewswire.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2024. 
  10. «Buy cinema tickets for Trolls | BFI London Film Festival 2016». web.archive.org. 3 Ιουλίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2024. 
  11. Lieberman, David (15 Σεπτεμβρίου 2015). «Justin Timberlake To Add His Voice To DreamWorks Animation's 'Trolls'». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]